Mahevilja kvaliteedinõuded 2018

V-P-9-3.1

Vorm kinnitatud: 28.04.2017

Kvaliteedinõuded kinnitatud: 30.06.2017

Tunnused/kultuur Ühik Maherukis - toit Mahekaer Mahenisu Maheoder Maheuba Mahehernes Maherüps/-raps Mahetatar Mahekanep
ÜLDNÕUDED
Lõhn   Iseloomulik tervele rukkile, ilma kopitanud, linnase, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik tervele kaerale, ilma kopitanud, linnase, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik tervele nisule, ilma kopitanud, linnase, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik tervele odrale, ilma kopitanud, linnase, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik, ilma kopitanud, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik, ilma kopitanud, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik, ilma kopitanud, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik, ilma kopitanud, hallituse või muu kõrvallõhnata Iseloomulik, ilma kopitanud, hallituse või muu kõrvallõhnata
Värvus   Iseloomulik tervele rukkile Hele, iseloomulik tervele kaerale Iseloomulik tervele nisule Eri varjundites kollane Iseloomulik sordile * Iseloomulik sordile * Iseloomulik rüpsile/rapsile Iseloomulik tatrale Iseloomulik kanepile
TOIDUVILI
Niiskus % 11,0 - 14,0  11,0 - 14,0  11,0 - 14,0  11,0 - 14,0   11,0 - 14,0  6,0-9,0 11,0 - 14,0  6,0-9,0
Mahumass (I/II/III kategooria) kg/hl min 72,0 min 52,0/54,0* min 75 min 68,0   - - - -
Prügilisandid % max 2,0 max 2,0 max 2,0 max 2,0   max 0,01 max 2,0 max 2,0 max 0,5
Langemisarv (Hagberg 7 grammi) s min 120 - min 250 -   - - - -
Proteiin % - _ min 11,5 min 9   min 20 - - -
Märg kleepvalk (I/II/III kategooria) % - - min 22 -   - - - -
Sõelumisjääk % max 4 max 6 max 6 max 10   max 5  - max 10 -
Tungaltera ja kõvanõgi % max 0,05 max 0,1 max 0,05 max 0,1   pole lubatud pole lubatud pole lubatud -
Teralisand % max 2,0 max 3,0 max 3,0 max 3,0   max 2,0 - max 3,0 -
Tuulekaer % max 0,2 max 0,2 max 0,2 max 0,2   max 0,2 - - -
Fusarioossed terad % max 0,3 max 0,1 max 0,3 max 0,3   - - - -
Vabad rasvhapped (FFA) % - - - -   - max 1,0 - max 1,0
Õlisus % - - - -   min 40,0   min 30,0
Klorofüll mg/kg - - - -    - max 30 - -
Glükosinolaadid μmol/g - - - -    - max 25 - -
Eruukahape % - - - -    - max 2,0 - -
Kahjuritega nakatatus   pole lubatud pole lubatud pole lubatud pole lubatud   pole lubatud pole lubatud pole lubatud pole lubatud
Kantserogeenid (aromaatsed süsivesinikud):
Benso(a)püreen (C20H12) μg/kg              2,0   2,0
PAH-summa μg/kg              10,0    10,0
 
Mükotoksiinid:
DON (Vomitoxin HPLC meetodil), max µg/kg   750 750 750            
OTA (Ohratoksiin), max µg/kg   2,5 2,5 2,5            
ZEA (Zearalenoon), max µg/kg   50 50 50            
                     
Raskemetallid:
Plii (Pb), max mg/kg 0,2
Kaadmium (Cd), max mg/kg 0,1
                     
Mikrobioloogia:
Bakterite üldarvukus CFU/g max 100 000
Salmonella spp 25g Negatiivne
 
SÖÖDAVILI
Niiskus %  11,0 - 14,0    11,0 - 14,0 11,0 - 14,0 11,0 - 14,0 11,0 - 14,0      
Mahumass kg/hl  min 72,0    min 71,0 min 62,0 - -      
Prügilisandid %  max 2    max 2,0 max 2 max 2 max 2      
Sõelumisjääk %  max 4    max 10 max 10 max 10 max 8      
Langemisarv (Hagberg 7 grammi) s      - - - -      
Proteiin %      min 9,5 - - min 20      
Tungaltera ja kõvanõgi %  max 0,05    max 0,05 max 0,1 pole lubatud pole lubatud      
Teralisand %  max 2,0    max 3,0 max 3,0   max 5,0      
Tuulekaer %  max 0,2    max 0,2 max 0,2   max 0,2      
Fusarioossed terad %  max 0,3    max 0,3 max 0,3   -      
Kahjuritega nakatatus %  pole lubatud    pole lubatud pole lubatud   pole lubatud      

Mükotoksiinid:
DON (Vomitoxin HPLC meetodil), max µg/kg     1000 750            
OTA (Ohratoksiin), max µg/kg     2,5 2,5            
ZEA (Zearalenoon), max µg/kg     50 50            
                     
Raskemetallid:
Plii (Pb), max mg/kg 0,2
Kaadmium (Cd), max mg/kg 0,1
                     
Mikrobioloogia:
Salmonella spp 25g Negatiivne

* Märjal kaeral 52,0 kg/hl, kuival kaeral 54,0kg/hl